Mina recept

Antal portioner

Det behöver du

Ingredienser

Ägg 4,0 styck

Rödlök 0,5 styck

Crème fraiche 1,0 dl

Löjrom 50,0 gram

Citron 0,5 styck

Alfagroddar 80,0 gram

Ägghalvor i fågelbo (plockmat) vaktelägg

Hur man

 

Tillagning (12 min )
  1. Lägg äggen i kallt vatten och låt dem koka i 5 minuter. Skölj av i kallt vatten.
  2. Skala och finhacka lök. Blanda lök med crème fraiche, löjrom och citronjuice.
  3. Gör portionsbollar av alfagroddarna. Lägg bollarna på fat.
  4. Slå av toppen på ägget och ställ dem i groddbollarna.
  5. Toppa med crème fraichröra. Garnera med lite löksträngar.

 

 

Antal portioner ca 10 snittar

Det behöver du

 

Ingredienser till ca 10 snittar:

1 burk Kronärtskocksbottnar (ca 5st)
1.5 dl Crème fraiche, lätt
5 msk Löjrom
5 msk Rödlök, finhackad

Färsk gräslök till dekoration

Kronärtskockor med löjrom

Hur man

Tillagning:

1. Låt crème fraiche rinna av i ett kaffefilter över natten för att få en fastare konsistens. Placera ett kaffefilter i en kopp och häll ner crème fraichen.

2. Innan servering häller man av vattnet från kronärtskockorna och delar dem på mitten. Putsa eventuellt botten så att skockan ligger jämnt på ett fat.

3. Klicka ut den fasta crème fraichen och lägg på rikligt med rödlök. Forma ett ägg av löjrom med en sked och lägg ovanpå. Garnera med strån av gräslök.

 




 

 

Antal portioner 4

Det behöver du
Ingredienser

4 person(er)
Ingredienser

20 st vaktelägg, kokta och skalade
1 st gul lök
1 st röd spansk peppar
1 st grön spansk peppar

Till såsen

0,5 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 dl hönsbuljong
0,5 msk limejuice
1 tsk soja, kinesisk
1 msk thailändsk svampsoja
1,5 msk strösocker

Friterade vaktelägg i Sötsur sås

Hur man
 

1. Skala och skär löken i tunna skivor.
2. Skär pepparfrukterna i långa fina strimlor längs med frukten. Skrapa bort kärnorna för att undvika att rätten blir för stark.
3. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint. Pressa juice ur 1/2 limefrukt.
4. Hetta upp oljan till ca 140° i en wok. När det stiger en jämn ström av bubblor från en nedstucken ätpinne i oljan är värmen den rätta
för fritering. Lägg försiktigt ner vakteläggen, var beredd på eventuellt stänk från den heta oljan. Fritera tills äggen tar färg (spräckligt) eller tills det att vitan börjar öppna sig. Det tar ca 3-5 min. Ta upp äggen med hålslev och låt dem rinna av på papper.
5. Såsen: Lägg i den skivade löken och fritera ganska hårt i oljan. Ta upp och låt rinna av på papper.
6. Häll oljan ur woken, men diska inte pannan utan låt ca 1 msk olja från friteringen vara kvar.
7. Stek vitlöken, låt den ta lite färg. Häll på hönsbuljong och låt koka upp. Häll i övriga ingredienser och reducera tills blandningen
tjocknar något och ca 1 dl återstår.
8. Lägg upp de friterade vakteläggen mitt på ett stort serveringsfat. Lägg lök och den färggranna chilin över äggen och såsen runt om.

Servera Glasnudlar till.

 
 
 
 
 
 

Antal portioner 4

Det behöver du


Bakplåtspapper

Mjölk, mjöl, ägg,

Kantareller, lök, grädde, tomater, vitlök, basilika, salt o peppar och riven Wästerbottenost

Svamprulle

Hur man

Smet:                 

5 dl mjölk
2-2,5 dl vetemjöl       Vispas ihop
1.1/2 tsk salt

Tillsätt 3 äggulor  och vispa, spara äggvitorna och vispa dem till ett hårt skum och vänd ner i smeten.

Grädda i ugnen på 250 grader 3-6 min, på bakplåtspapper. Stjälp sen upp den gräddade botten på ett bakplåtspapper underlättar när botten rullas ihop med fyllning i.

Fyllning:

3 dl kantareller
2 gula lökar
1/2tsk salt
smör
Fräs ihop
3-4 urkärnade och skalade tomater,( ej nödvändigt att ta bort frön och skal,men kan då behövas lite majsenamjöl)
3 dl grädde
koka ihop ganska tjockt
krydda med vitlök, basilika och svartpeppar.

Bred ut fyllningen över botten och rulla ihop som en rulltårta, strö över rikligt med riven wbost. Gratinera i ugnen.


Antal portioner 4

Det behöver du




Smördegsbottnar
Trattisar, smör, charlottenlök, grädde, salt och peppar, Västerbottenost eller gorgonsola eller gräddädel ost
 

Enkelt Svampknyte

Hur man
Smördegsbottnar 4st.


25 gram ca en liter Trattisar läggs i blöt om de är torkade 15 min och fräses ur. Sen smör och 2-3 charlottenlökar fräs i stekpanna.
Tillsätt grädde men inte mer än det kan koka ihop till en röra.
Salta och peppra

Lägg en lagom mängd svampröra i smördegsbotten med en bit ost på, nyp ihop smördegen till ett knyte. Pensla med ägg.

Graden på vad ugnen ska vara på och hur länge står på smördegsplattepaketet.

Svampknyten är väldigt gott till grillat kött när man är less på klyftpotatis eller potatissallad.

Antal portioner 4

Det behöver du

Trattisar, gräddädelost, tomatpure, citron, grädde, fond, persilja, mjöl, smör.

Svampsoppa

Hur man

Trattkantarellsoppa

 

1 liter trattkantareller (25g torkade)

1 klick smör                                  Kokas ihop med smöret

 

3-4 msk vetemjöl

1 liter buljong                                Vispas ordentligt med buljongen.

 

1 msk tomatpuré

1 msk ädelost                                Smaksätt med tomatpuré och ost .            Koka i 10 min.

 

 

1½ dl grädde              

1 tsk citronsaft                              Tillsätt grädde och citronsaft

Hackad persilja                             Strö på persilja

 

Ta gärna en hel gräddädelost

Använd Vilt och kantarellfond

Gärna mer svamp

 

Torkad svamp (ca 25g) smula sönder och låt svälla i vatten minst 10 min.

 

Antal portioner en hel del

Det behöver du

 

 

 

3 liter färska (nyplockade) trattkantareller (jag tog nog 5 liter och ättikslagen räckte till ändå).    

ättiksprit
vatten strösocker  kanelstänger vitpepparkorn cayennepeppar    gul lök     katrinplommon  färsk ingefära

 

Trattkantarellchatny

Hur man

  3 liter färska (nyplockade) trattkantareller (jag tog nog 5 liter och ättikslagen räckte till ändå).

3 dl ättiksprit

7 dl vatten

1 liter strösocker

3 kanelstänger

1 tsk vitpepparkorn

2 tsk cayennepeppar

1 gul lök (jag tog 1,5 lök eftersom jag hade mera svamp)

10 katrinplommon (jag tog dubbelt så många)

2 msk skivad, färsk ingefära (här tog jag angiven mängd - färsk ingefära är starkt!)

Förväll trattkantarellerna i kokande vatten, cirka 3 minuter.

Häll av vattnet.

Koka upp ättiksprit, vatten, strösocker och kryddor i en stor kastrull.

Tillsätt den förvällda svampen, den gula löken i små bitar, katrinplommon och skivad, färsk ingefära.

Koka på svag värme minst en timme, så konsistensen blir "simmig".

Häll upp på väl rengjorda burkar.